Werken in de westhoek

Facebook LinkedIn
Ambassadeur in de kijker: Jan

Ambassadeur in de kijker: Jan

Post een reactie Datum: 17 februari 2011

In de communicatie rond Werk In De Westhoek willen we bewijzen wat de regio in zijn mars heeft. Daarom kozen we ervoor om zes Westhoek-jongeren op het campagnebeeld te plaatsen. Zij hebben elk een interessant verhaal als het over werken en/of wonen in de Westhoek gaat. Hier vind je het verhaal van Jan Decorte, archeoloog bij CO7 in de Zuidelijke Westhoek:

Opleiding:
Licentiaat in de archeologie

Stage:
Zuid-Frankrijk, Gent, Oudenburg

Jan aan het woord:

"Ik wilde ik al sinds het begin van het secundair onderwijs archeoloog worden. Te weten komen hoe mensen vroeger leefden en zich ontwikkelden, aan de hand van wat ze zelf hebben nagelaten in de bodem, is bijzonder boeiend. Daarnaast trok ook het archeologisch veldwerk me enorm aan.

Toen ik afstudeerde in 2005 kon ik nog niet dadelijk als archeoloog aan de slag. Om als archeoloog een opgraving te leiden, moet je over zes maanden opgravingservaring beschikken. Daarom moest ik nog eerst 1,5 maand vrijwillig gaan opgraven. Dit deed ik bij een bevriende archeoloog. Ik groef op in Wielsbeke, Lovendegem en Knesselare. Tussendoor had ik ook nog twee weken meegewerkt aan een opgraving in Ieper op een site uit de Eerste Wereldoorlog.

Na 6 maanden ervaring kon ik aan de slag bij de Intergemeentelijke archeologische dienst KLAD in Oost-Vlaanderen. In januari 2006 belandde ik bij de stad Oudenburg voor een project op een middeleeuwse site. In november 2006 kwam ik dan in een nieuw project in Kortrijk terecht, waar ik aan de slag ging bij het bedrijf Monument Vandekerckhove NV uit Ingelmunster. Na afloop van dit project kon ik in juni 2007 weer aan de slag als archeoloog bij de stad Oudenburg. Deze keer was dit op een romeinse site. Na afloop besliste ik terug te keren naar de Westhoek. Het archeologisch veldwerk moest ik grotendeels achterlaten om nu een archeologisch beleid te gaan uitstippelen, wat niet meteen een evidente opgave zou zijn.

Groot voordeel van werken in de Westhoek is dat ik hier veel sneller een netwerk kan opbouwen aangezien je in je eigen streek al heel wat mensen kent."

De Westhoek = West-Vlaamse arrondissementen Diksmuide, Ieper en Veurne met gemeenten:
De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide, Koekelare, Kortemark, Alveringem, Lo-Reninge, Houthulst, Vleteren, Langemarkt-Poelkapelle Poperinge, Ieper, Zonnebeke, Wervik, Heuvelland en Mesen.

  • Post hieronder als eerste een reactie.

Geef commentaar